Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΧΡΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Αρκετά διαδεδομένη είναι η χρήση σωματικής τιμωρίας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Τι εννοούμε με τον όρο «σωματική τιμωρία»;
Ως σωματική τιμωρία ορίζεται η πράξη επιβολής πό­νου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό το σωφρονισμό ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Μορφές σωματικής τιμωρίας μπορεί να είναι μεταξύ άλλων, το «ξύλο», το χαστούκι, το άγριο σπρώξιμο, το χτύπημα με αντικείμενο, το τράβηγμα (αυτιού, μαλλιών κ.λπ.), το δάγκωμα κ.ά.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
Στην έρευνα των Ε. Φερέτη και Μ, Σταυριανάκη «Η χρήση της σωματικής τιμωρίας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών - Μια κοινωνιολογική μελέτη στην περιοχή της πρωτεύουσας» (1997) σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 591 οικογενειών μαθητών δημοτικών σχολείων Α' και ΣΤ' Δημοτικού (293 κορίτσια, 298 αγόρια) και με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης βάσει ερωτηματολογίου βρέθηκε ότι:
Το ποσοστό χρήσης της σωματικής τιμωρίας επί του συνόλου του δείγματος ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 65.5%. Μεγαλύτερη χρήση σωματικής τιμωρίας παρατηρείται στα αγόρια 71.3% και μικρότερη στα κορίτσια 59.7%.Σε σχέση με την ηλικία τα παιδιά της Α' Δημοτικού έχουν τριπλάσια πιθανότητα να τιμωρηθούν σωματικά (77.8%) από τα παιδιά της ΣΤ' (53.5%). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία στα παιδιά προσχολικής ηλικίας το ποσοστό χρήσης μπορεί να ξεπεράσει το 90%.
Οι συχνότεροι λόγοι που χρησιμοποιείται σωματική τιμωρία είναι όταν το παιδί:
·         Κάνει κάτι για το οποίο το έχουν προειδοποιήσει 71.7%
·         Τσακώνεται με τον αδελφό του 62.4%
·         Αντιμιλάει 53.2%
·         Λέει ψέματα 37.7%
Ως προς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου της σωματικής τιμωρίας, η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 90% των παιδιών επαναλαμβάνουν την πράξη για την οποία τις «έφαγαν» και μάλιστα το 44% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Κοινωνικές αντιλήψεις και συνθήκες που περιβάλλουν το φαινόμενο ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη των παραγόντων που ευνοούν την χρήση σωματικής τιμωρίας:
1.    Ένταση και εκνευρισμός των γονέων από προβλήματα και καταστάσεις, ανεξάρτητα από την συμπεριφορά των παιδιών, όταν αυτά πρέπει να τιμωρηθούν.
2.    Κοινωνική αντίληψη ότι η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των γονιών.
3.    Απουσία βοήθειας από άλλα άτομα υποστηρικτικά προς την οικογένεια όταν υπάρχει ανάγκη στο θέμα φροντίδας των παιδιών.
Στο ερώτημα «Τι κατά τη γνώμη σας διευκολύνει περισσότερο ένα γονιό στο μεγάλωμα του παιδιού του» οι απαντήσεις που δόθηκαν είχαν ως εξής:
1.    Το μεγαλύτερο ποσοστό  47.6% ανέφεραν τη σημασία των σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.
2.    To 44,6% όλων των περιπτώσεων αναφέρθηκαν στη σημασία του οικονομικού παράγοντα. Η οικονομική άνεση, οι καλές συνθήκες διαβίωσης, η ύπαρξη σταθερής εργασίας και εισοδήματος υπογραμμίστηκαν ως σημαντικοί παράμετροι στην κατηγορία αυτή.
3.     40,8% των απαντήσεων αφορούσε την ποιότητα των σχέσεων των γονιών.
4.    37.3% απάντησαν ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού μπο­ρεί να διευκολυνθεί μέσα από το ρόλο του σχολείου καθώς και το ρόλο των ειδικών.
 (Πηγή  http://www.0-18.gr/)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.